‘Lijkwaden passen in deze tijd’

De week van Robbe Wijnands
‘Lijkwaden passen in deze tijd’
"Ruim twintig jaar geleden introduceerde mijn moeder de lijkwade in Nederland”, vertelt de eigenaar van Wikkelgoed, Robbe Wijnands. "Pas twee jaar voor haar overlijden begon het bedrijf goed te lopen. En nu breekt de wade echt door.” Zijn werkweek ziet er heel anders uit dan die van zijn moeder destijds.

Wikkelgoed is inmiddels een ander soort bedrijf dan toen Monique Rang, lerares handvaardigheid en altijd bezig met textiel, begon met het maken van waden. Nadat haar moeder overleed, camoufleerde ze de nepsatijnen bekleding van de kist met het kleed waaronder haar moeder tijdens haar ziekbed had gelegen. En bij het overlijden van haar oma gebruikte ze weer een stoffen lap. De Wet op de lijkbezorging veranderde, zodat begrafenissen en crematies zonder kist mogelijk werden, en Monique Rang was op zoek andere werkzaamheden. Ze besloot met haar zelfgemaakte waden op beurzen te gaan staan. "Mijn broer Arne en mij noemde ze gekscherend haar ‘Bestuur van Raad’”, zegt Wijnands. "Ik hielp haar met de zakelijke kant van haar onderneming. Zelf was ze helemaal niet commercieel ingesteld. Ze verkocht waden onder de kostprijs en als iemand geen geld had maar heel graag een wade wilde, gaf ze die. Op het laatst kon ze het werk niet meer alleen aan en maakte ze de waden samen met een andere naaister.”

Na haar overlijden zette Wijnands Wikkelgoed voort, eerst samen met zijn broer en schoonzus. Een jaar later trokken die zich terug en ging hij verder met een compagnon. Sinds een jaar runt hij Wikkelgoed alleen en heeft een werknemer in dienst. "We veranderden de opzet van Wikkelgoed en openden een webshop. Een sociale werkplaats zorgt nu voor voldoende voorraad”, vertelt hij. "De markt groeit. Waden zorgen voor een persoonlijker afscheid en zijn duurzaam. We hebben onlangs de Groene Hartwade ontwikkeld, gemaakt van Nederlandse wol die voorheen als afvalproduct naar China werd getransporteerd. De wol wordt lokaal gewassen en geweven.” 

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van resomeren, aldus Wijnands. "Het is zoveel duurzamer dan begraven en cremeren dat ik ervan overtuigd ben dat het aantal resomaties straks heel snel toeneemt. Wij zijn bezig met het ontwikkelen van de benodigde producten, die we laten testen door Resomation Ltd. Alleen een wade gemaakt van dierlijk materiaal leent zich voor het proces. Bijvoorbeeld de Groene Hartwade.”  

[Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart]

 

 

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002