Barry de Jonge

HET DILEMMA van Barry de Jonge
Aan de stekker of niet
Duurzaamheid is een actueel thema, ook in de branche. Zo kondigde uitvaartreus Dela onlangs aan over te stappen op elektrische rouwwagens. Straver Mobility in Gouda kiest op dit moment voor andere alternatieven, zoals groen gas en hybride auto’s.

"Om in te zetten op duurzaamheid rijdt een aantal van onze auto’s op groen gas. We rijden vooral met Mercedes en Cadillac. Voor Amerikaanse wagens is elektrisch rijden geen voor de hand liggende optie, omdat dat in dat land nu eenmaal veel minder speelt dan in Europa. Maar ook in Nederland heeft elektrisch rijden veel haken en ogen.
Om te beginnen het opladen. Per dag rijdt een rouwwagen meestal meerdere uitvaarten en we opereren in het hele land. Een auto legt dan op een dag soms honderden kilometers af. De range van een elektrische auto is niet groot genoeg om dat efficiënt te plannen. We zouden een extra grote batterij in elke auto moeten plaatsen, waarvoor nauwelijks ruimte is. En met 25 rouwwagens en 40 volgwagens is de aanschaf van 30 laadpalen wel het minimum. Een forse investering voor iets waarmee niet efficiënt te werken is. En dan kunnen we alleen nog maar opladen bij onze eigen vestigingen. Wellicht wordt het in de toekomst anders, maar op dit moment zijn rijden op groen gas en met hybride auto’s voor een betere manier om aan duurzaamheid te werken in het staatsievervoer.”

 

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002