Begraafplaatsdiefstal

‘Van een graf stelen om cadeau te geven’
‘Bloemendief slaat toe op Sliedrechts kerkhof’ kopte het AD onlangs. In het artikel komen een paar nabestaanden aan het woord die bloemen op de graven van hun overledenen hadden geplaatst. Toen ze het graf later weer bezochten, waren de bloemen verdwenen.

"Het is een beetje een sensatiestuk geworden”, vindt begraafplaatsbeheerder Bert de Ruijter. "Maar het is wel waar wat er staat. Er worden regelmatig bloemen en planten ontvreemd en de laatste tijd meer dan gebruikelijk. Dat is natuurlijk niet normaal. En zeker niet op een begraafplaats.” Hij vertelt dat er door de jaren heen regelmatig diefstallen plaatsvinden. Het gaat vaak om ijzer, brons, koper en kleine attributen. Kandelaars en kaarsen die van het ene op het andere graf worden geplaatst. Ook verdwijnen met enige regelmaat perkplanten en bloemen. "Waarschijnlijk zet iemand die dan in de tuin of geeft het cadeau”, veronderstelt hij. "Vlak voor Valentijnsdag steeg de hoeveelheid boeketten die ontvreemd werd.”

Publiciteit
Ook al gaat het om gestolen goederen met weinig geldwaarde, de manier waarop het probleem aangepakt zou kunnen worden, is niet eenvoudig. "We hebben erover gesproken om de begraafplaats tussen zonsondergang en zonsopkomst af te sluiten”, zegt De Ruijter. "Maar daarvoor leent de monumentale poort voor de begraafplaats zich slecht. En voor bewakingscamera’s voelen we weinig. Het is openbaar gebied. Nadat diefstallen in de publiciteit komen, stopt het wel eens of maakt een dader zich bekend. Daarop hopen we nu. Anders moeten we verder zoeken naar manieren om de begraafplaats te beveiligen.”

Grote camera’s
Op begraafplaats Zuylen in Breda kwamen acht jaar geleden camera’s. Directeur Roel Stapper zei destijds dat hij vond dat camera’s niet thuishoren op een begraafplaats, maar zag zich door de toename van diefstal en vandalisme toch genoodzaakt om ze te plaatsen. "Het is niet zo dat het probleem nu is opgelost”, zegt hij. "Zo zwart-wit is het niet en bovendien meten we dat ook niet. Maar de camera’s zijn zo groot dat ze niet te missen zijn en daarvan gaat een preventieve werking uit. Ze staan buiten het park, bij de ingang. Het is belangrijk dat mensen die de op begraafplaats wandelen zich vrij voelen.” De camera’s bij Zuylen zijn vooral geplaatst om de panden te bewaken en diefstal van de inventaris en computers tegen te gaan, maar dat daarmee ook de ingangspoort in de gaten gehouden kan worden, heeft kennelijk effect.Filmen, afsluiten of sprayen
Drie manieren om diefstal op begraafplaatsen tegen te gaan.

Cameratoezicht
Het plaatsen van camera’s maakt daders minder anoniem, waardoor de pakkans groter wordt en er een preventieve werking vanuit gaat. Maar ook de andere bezoekers van de begraafplaats worden minder anoniem. En op een begraafplaats hoor je ongezien en ongestoord te kunnen wandelen. Het gevoel dat diefstal op een begraafplaats niet hoort en ongepast is, zou dan ook evengoed kunnen gelden voor cameratoezicht.

Afsluiten
Veel begraafplaatsen zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst afgesloten. Hoe moeilijk of eenvoudig dat gaat, hangt natuurlijk af van de inrichting van de begraafplaats. En het blijft meestal wel mogelijk om op de begraafplaats te komen, ook als die is afgesloten.

SDNA-spray
Door een spray aan te brengen op grafmonumenten, worden ze gemerkt met een unieke code en kan later altijd achterhaald worden dat bijvoorbeeld brons of koper dat ergens opduikt afkomstig is van een bepaald grafmonument. Door het plaatsen van waarschuwingsbordjes en stickers kan dit een preventieve werking hebben. Bloemendieven houd je hiermee niet tegen.

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002