Bijzonder graf Harry Muskee

‘Meer as ik verwacht har’
Blueslegende Harry Muskee rust onder een muzieksleutel
De Drentse zanger Harry Muskee van Cuby & the Blizzards was van grote betekenis voor de blues in Nederland. 

Op de begraafplaats bij de kerk in het Drentse Rolde heerst een serene stilte. De laatste mistflarden trekken op en een waterig zonnetje schijnt op de oude, vervallen en op de nieuwere graven. In de hoek van een beukenhaag ligt het graf van Cuby & the Blizzards-zanger Harry Muskee (1941-2011). De grafsteen is een flint, een zwerfsteen. Onder de naam van de blueszanger staat: "Cuby”, erboven hangt een fotootje van Muskee en zijn weduwe Douwina Oosterhof. Op de zijkant van de steen staat de tekst: ‘Meer as ik verwacht har’, de Drentse vertaling van ‘More than I could ask for’, de titel van één van de nummers van de laatste cd van Cuby & the Blizzards. Die titel staat ook op de dekplaat van het graf, boven de uitgehakte muzieksleutel. 

Blues
Zanger Harry Muskee richtte in 1964 in Assen de bluesband Cuby & the Blizzards op. De band was meteen succesvol: voor hun eerste langspeelplaat Desolation (1966), kregen ze een Edison. Ook hun tweede elpee, Groeten uit Grollo (1967) werd een Nederlandse popklassieker.
Nadat de band in 1972 na een aantal wisselingen uiteen viel, probeerde Muskee diverse andere bands van de grond te krijgen, zonder veel succes. In 1995 startte Cuby & the Blizzards opnieuw en toerde zo’n vijftien jaar lang met succes. In 2009 bracht de band het album 'Cats Lost' uit, geproduceerd door muzikant en componist Daniël Lohues (onder meer bekend van de band Skik). Het zou zijn laatste album worden, ondanks de plannen voor een volgende. op dat album, dat met goud bekroond is, zingt Harry Muskee over de verhuftering van Nederland. Dat past bij de manier waarop hij in het leven stond.  

Harry Muskee overleed in 2011 op zeventigjarige leeftijd aan een kwaadaardige vorm van leverkanker. Hij ontving in zijn leven verschillende onderscheidingen, zoals een erepenning van de stad Assen en van de gemeente Aa en Hunze, de Culturele Prijs van de provincie Drenthe en de Gouden Harp voor zijn totale oeuvre. Verder werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ambassadeur van de provincie Drenthe. In 1983 verscheen de film ‘De Legende’ over Muskee’s muzikale betekenis. In het dorp Grolloo staat sinds 1997 een borstbeeld van de zanger en in het boerderijtje waar hij jarenlang woonde, huisvestte de Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed Harry Muskee een museum voor de bluesband: het C+B Museum.

Diep dal
Het leven van Harry Muskee kende pieken en dalen. Hij zag zijn vader voor het eerst toen hij vier was en de Tweede Wereldoorlog eindigde. Na de oorlog woonde hij een paar jaar in het verwoeste Rotterdam. Nadat zijn moeder ziek werd en overleed, werd hij grotendeels opgevoed door zijn oma. Eind jaren tachtig leerde hij zijn vrouw Douwina Oosterhof kennen op het moment dat hij in een diep dal zat door een stukgelopen relatie. "Ik ben een kleine vijfentwintig jaar een onderdeel van Harry’s leven geweest”, vertelde ze in een interview voor de website van het C+B Museum. "In die periode ging het goed met hem, met name nadat ik hem uit de shit haalde waarin hij destijds zat. Zo heeft hij dat tenminste ervaren en daar was hij me dankbaar voor.” Die dankbaarheid bepaalde voor Muskee de keuze van de songtitel op zijn grafsteen.

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002