Bill Morris

‘Energiespreekuur maakt besparen gemakkelijker’

Harenaren kunnen elke maand in het Clockhuys terecht met hun energievragen. Voor wie in Oosterhaar woont, heeft het Energiespreekuur deze maand een wel heel voordelige tip.

 

"Het gaat om de wereld waarop we leven, het belangrijkste wat er is!” Voor Bill Morris (71) is het een uitgemaakte zaak: waar energie bespaard kan worden, bespaar je energie. Sinds begin vorig jaar houdt hij elke laatste vrijdag van de maand van 19.30 tot 20.30 uur in het Clockhuys Energiespreekuur, een initiatief van Transition Town Haren en energiecoöperatie Grunneger Power. "Elke maand is er een ander thema. En je kunt er terecht met al je energiebesparingsvragen of als je ervaringen wilt delen”, zegt hij. "Ik heb een technische achtergrond en als ik iets niet weet, zoek ik het uit.” Enthousiast is hij over de grondwarmtepomp, niet te verwarren met het geothermisch energieproject waarvoor de gemeente Groningen onlangs door het Staatstoezicht op de Mijnen op de vingers is getikt. "Zo’n warmtepomp werkt omgekeerd aan een koelkast”, legt hij uit. "Er wordt alleen warmte onttrokken uit de grond, verder niets.”

 

Gratis warmtefoto

Isolatie is een ander vraagstuk dat regelmatig langskomt. Daarover heeft Bill goed nieuws. "Transition Town Haren is benaderd door de Natuur- en Milieufederatie Groningen om samen te werken met het digitale Energieloket van Haren in een energiebesparende campagne. Dat resulteerde onder meer in een pilot met een warmtecamera.” Hij laat foto’s zien die met de camera zijn gemaakt. Een donkerpaarse muur met een donkerblauwe deur en lichtblauwe ramen. "Des te lichter de kleur, des te kouder het is. Een koudebrug in de muur zie je duidelijk op de foto. Je weet dus meteen hoe je het meest bespaart.” Transition Town Haren heeft de camera tot 8 maart te leen. Wie zijn huis wil laten fotograferen, kan daarvoor mailen met Transition Town Haren. Bill verwacht dat er veel belangstelling voor is. "De camera is normaal gesproken erg duur”, zegt hij. "Dit is dus echt een kans. Om het behapbaar te houden, fotograferen we daarom alleen in Oosterhaar.” (GB)

 

Het mailadres van Transition Town Haren is tansitiontownharen@gmail.com

 

(Gepubliceerd in Haren dé Krant)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002