BIO SAC 200

Enthousiaste én sceptische reacties op BIO SAC 200

Natuurlijk opbaren met zakjes op de buik van de overledene

BIO SAC 200 is een nieuwe opbaringsmethode, naast het gebruik van een koelplaat en thanatopraxie. De reacties op het nieuwe middel lopen uiteen.

 

Een groene en stille manier van thuisopbaring, verpakt in papieren zakjes, dat is BIO SAC 200. Uitvaartondernemer Ann Kooijman maakte kennis met het product toen ze in Malaga contact zocht met een uitvaartondernemer die haar kon helpen een overledene naar Nederland te repatriëren. Ze was meteen enthousiast over de zakjes die de Spaanse uitvaartondernemer gebruikte tijdens de opbaring en bezocht de bedenker, José Antonio Galache. Kooijman werd exclusief importeur voor Nederland.

 

Internationaal toegepast

"Galache is forensisch onderzoeker en scheikundige”, vertelt ze. "Hij bedacht dat hij producten die in de tuinbouw worden gebruikt om planten te conserveren ook zou kunnen gebruiken om dat bij de overledenen te bewerkstellingen. Daarom ontwikkelde hij BIO SAC 200. Het wordt inmiddels onder meer gebruikt in Spanje, Colombia, Mexico, Chili en Frankrijk. In deze landen gebruiken thanatopracteurs de BIO SAC-methode ook naast de thanatopraxie, wanneer daar problemen mee zijn.” Kooijman brengt het product in Nederland aan de man. Ze geeft lezingen, waarbij ze vooral andere gebruikers de kans geeft te vertellen hoe ze met het product werken en hoe hen dat bevalt.

 

Vraagtekens

 "BIO SAC 200 lijkt te mooi om waar te zijn”, vindt overledenenverzorger en thanatopracteur Niels Schermel van Afuitex. "Voor zover ik kan nagaan, bestaat het product uit enkel houtskool en geïmpregneerde klei. Dat kan niet het effect hebben dat het product pretendeert.” Zijn voornaamste kritiek is dat hij vindt dat niet te achterhalen is hoe BIO SAC 200 werkt en of het in Nederland voldoende is getest. Kooijman legt het uit. "De ontbinding begint bij de buik. Daar leg je de zakjes op, die vervolgens het overtollige vocht en de vrijkomende geur opnemen. Daarmee rem je de ontbinding dus af.”

"Vochtophoping vindt juist plaats aan de onderkant van het lichaam”, zegt Schermel. "Hoe zouden de zakjes dat kunnen absorberen?”

 

Niet beter of minder goed

"Het is geen wondermiddel”, benadrukt Kooijman. "Net als wanneer je een koelplaat installeert, moet je dagelijks checken wat er gebeurt. Het is niet beter of minder goed dan de gangbare methodes, maar een biologisch opbaarproduct waarvoor je kunt kiezen.” Schermel stelt: "Elke keer dat het werkt, is mazzel. Op langere termijn zal dat blijken. Werkt het in Spanje voor de duur van vijf tot tien dagen? Daar vinden de uitvaarten plaats kort na het overlijden.”

Kooijman kan zich niet vinden in de kritiek van Schermel. "Het is een mening en niet feitelijk onderbouwd. Hij heeft de feitelijke kennis ook niet, want hij heeft mij nog nooit gesproken en geen achtergrondinformatie opgevraagd. Deze heb ik na het interview op de website geplaatst”, zegt ze.

 

‘Aaibaar’

Omstreden of niet, er zijn goede ervaringen met het gebruik van BIO SAC 200. Het is product inmiddels door uitvaartverzorgers zeker vijftig keer gebruikt. Slechts in twee gevallen zorgde een forse incontinentieluier ervoor dat de zakjes hun werk niet konden doen. Vast staat dat geur en vocht de mogelijkheid moeten hebben om vrij te komen, wil BIO SAC 200 zijn werk kunnen doen. "Een heel mooie ervaring was na het overlijden van een tweeënzestigjarige vrouw”, vertelt ze. "Elke avond zat de weduwnaar een poos naast haar en hield haar hand vast. Hij vond het fijn dat ze niet op zo’n zoemende, koude plaat lag. Deze manier ervoer hij als vertrouwder, aaibaarder.”

 

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)   

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002