Boerinnenkalender

Op de cover van de Boerinnenkalender
‘Bijdragen aan een beter imago voor de boeren’
Anna Bron (18) siert de voorkant van de volgende Boerinnenkalender. Aan Haren dé Krant vertelt ze hoe en waarom ze op die plek terecht kwam en wat de gevolgen zijn.

‘Veel mensen hebben echt geen idee! Sommigen weten niet eens dat melk van een koe komt, maar denken oprecht dat het uit een fabriek komt of zo.’ Anna is blij dat ze kan bijdragen aan de bekendheid en imagoverbetering van de agrarische sector. En wel op een heel bijzondere manier: ze is komend jaar het covermodel van de Boerinnenkalender.
Uitgever Stef Bloo startte in 2011, in navolging van uitgevers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met het maken van een kalender die als doel had om te laten zien dat vooroordelen over boerinnen onterecht zijn. Plattelandsvrouwen konden zich melden als fotomodel voor de kalender. Dit jaar stuurden maar liefst 310 gegadigden hun profielfoto in. Dertig kandidaten werden uitgenodigd voor een castingdag. Zo ook Anna. ‘Nadat ik mijn foto had ingestuurd, vond ik het heel spannend’, zegt ze. ‘Maar de fotosessie verliep zo soepel dat ik wel had verwacht bij de beste vijftien te komen. En dus op de kalender.’ Ze bleek de winnaar en kwam op de cover.

Ambulance
Anna woont sinds haar zevende op boerderij Woldring aan de Meerweg en voelt zich echt een boerendochter. ‘Boer zijn zou juist gesupport moeten worden in plaats van verpest door regeltjes’, vindt ze. ‘Zonder boeren zou er geen voedsel zijn en zouden heel veel andere banen ook niet bestaan.’
Toch neemt ze de boerderij niet over. ‘Ik wil op de ambulance werken. Huisarts worden lijkt me ook mooi, maar op een ambulance ben je nog directer degene die eraan bijdraagt dat de patiënt overleeft. En ik vind het heerlijk dat je aan het begin van de dag geen idee hebt wat je te wachten staat.’ Op dit moment loopt Anna stage in het ziekenhuis en volgt de opleiding verpleegkunde. Daarnaast rijdt ze paard, danst optredens en geeft dansles. Werk als model trekt haar ook aan, maar het modellenwereldje juist niet. ‘Veel kritiek en jaloezie’, verwacht ze. ‘Bij de boerinnenkalender is alles lekker nuchter.’ Door haar plek op de cover rolt ze ook de media in. In interviews met Harry Mens, RTV-Noord en tv-bekendheid Anna Nooshin moet ze opeens haar mannetje staan. ‘Ik vind praten leuk’, zegt ze. ‘Misschien heeft dat ook geholpen om juist de plek op de cover te krijgen. Het model dat daar terecht komt, treedt ook het meest naar buiten.’ (GB)

(Gepubliceerd in Haren dé Krant)
   

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002