Cocon

‘Cocon met fiets is het duurzaamst, betaalbaarst en meest alternatief’
Winnende duurzame kist in productie
Na het uitschrijven van een ontwerpwedstrijd door DGU de groene uitvaartkist komt er een nieuw type kist op de markt: de Cocon. De kist valt op door de ronde vormen. En er hoort een bakfiets bij.

Toen ze weer een kist in de grond zag zakken, realiseerde Gerdine van Dam-Van de Weerd, opgegroeid met familiebedrijf Van de Weerd Uitvaartzorg in Ede, zich hoeveel troep er inmiddels in de bodem zit. Af en toe kwam ze in contact met families die liever zelf een kist voor hun overledene timmerden. De reden: duurzaamheid. "Dat gebeurde vijf keer per jaar, op de achthonderd uitvaarten die we toen deden”, vertelt ze. "Een kleine groep dus, die maar langzaam groeide. Ik besefte dat we verkeerd bezig waren met spaanplaat kisten, metalen handgrepen en bekleding die nauwelijks afbreekbaar is.” Dat besef was het begin van DGU de groene uitvaartkist, het bedrijf dat kisten produceert van ‘woodyrette’. Van Dam ontwikkelde dit ecologische materiaal door jarenlang aan de keukentafel te experimenteren met papier en lijm.
Intussen was bakfietsfanaat Wim Koning op een heel andere manier bezig met duurzaamheid. Hij bouwde bakfietsen om tot vakantie-, vuilnis- en uitvaartfietsen en maakte daarmee het vervoer minder milieubelastend.
Van Dam en Koning kwamen met elkaar in contact nadat Van Dam een ontwerpwedstrijd uitschreef. "Het is een bewuste keuze dat DGU de groene uitvaartkist slechts drie modellen heeft”, aldus Van Dam. "Dat maakt dat er geen ‘winkelknechten’ overblijven en onderdelen uitwisselbaar zijn. Ik wilde één model toevoegen waarvoor het idee afkomstig is uit de branche. Daarom organiseerde ik de wedstrijd. Maar ik was zo enthousiast over het winnende model dat er nu tóch twee uitvoeringen van komen.”

Rond
Er kwamen 53 ‘serieuze’ inzendingen binnen. Van Dam koos zelf de winnaar, maar raadpleegde branchegenoten en buitenstaanders. "Iedereen was het erover eens dat het ontwerp van Wim Koning het duurzaamst, betaalbaarst en meest alternatief is”, zegt ze. "Die criteria vind ik belangrijk. Duurzaamheid en betaalbaarheid spreken voor zich. En als het maar weinig afwijkt van wat er al is, voegt het niets toe en hoeft dus ook niet geproduceerd te worden.” De winnende kist, met de naam Cocon, valt op door ronde vormen.
"In de natuur heb je vrijwel geen rechte lijnen”, zegt Wim Koning. "Ik gebruik in al mijn bakfietsontwerpen ronde vormen. Het is mooier en wijkt af van standaardvormen.” Bij de kist past -uiteraard- een bakfiets. De opbouw daarvan heeft hetzelfde model als de kist.
"Er zijn inmiddels twee prototypes van ‘gewoon’ hout”, aldus Van Dam. "We gaan de kisten van woodyrette en afvalhout in Nederland in productie nemen.”

Markt
Via haar klanten en nieuwsbrief gaat Van Dam de kist promoten. "Er is beslist een markt voor duurzame kisten”, stelt ze. "Daarover maak ik me geen zorgen. De mensen vragen erom.” De uitvaartbakfiets is de afgelopen vijf jaar maar vijf keer gebruikt. Het lijkt er dus op dat de Cocon nog vaak in een auto vervoerd gaat worden.  

 

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002