De handleesauto

Handleesauto op de vrijdagmarkt
Sinds kort rijdt er een handleesauto door de provincie. Eigenares Janet Postema bezocht met de auto de markt in Haren. Voor een euro viel er al iets te halen. Toch blijken vooroordelen en angsten groter dan dat voordeel.

Een mevrouw met een rollator stopt bij de bont gekleurde auto om te vragen wat de uitbaatster verkoopt. "Ik lees handen”, luidt het antwoord. "O”, zegt de vrouw, "Ik lees met mijn ogen.” Ze schuifelt verder.
"Over handlezen bestaan veel misverstanden”, zegt Janet, die handleeskundige is. "Mensen zeggen vaak dat ze niet willen weten wanneer ze dood gaan. Daarover gaat handlezen helemaal niet. Wat ik kan doen, is iemand vertellen waarom hij vaak op een bepaalde manier reageert, adviseren over bepaalde keuzes of aangeven wat het beste moment van de dag is om een grote klus aan te pakken. De meeste mensen herkennen boksers of balletdansers aan hun lichaamsbouw. Zo laten ook handen trekjes zien van de mens die eraan vast zit. Het is niet spiritueel en geen hokus pokus. Ik heb een driejarige opleiding gevolgd om handleeskundige te worden.”

Praktische informatie
Janet haalde haar diploma jaren geleden en las sindsdien verscheidene handen. Om alle informatie af te lezen, is ze een paar uur bezig. "Maar ik vind het veel leuker om mensen snel wat praktische informatie te geven”, zegt ze. "In een paar minuten tijd kan ik je vaak al vertellen wat je wilt weten.” Ze ruilde haar kleine autootje in voor een fleuriger wagen waarin ze kan overnachten. Met een paar klapstoelen, een tafeltje en een bord waarop staat dat handlezen een euro per minuut kost, bouwt ze in een handomdraai een handleesplekje onder de openstaande achterklep. "Als de auto en ik wat beter op elkaar zijn ingespeeld, reis ik het hele land door om handen te lezen op campings en markten, bij bedrijven of zomaar ergens langs de kant van de weg.”, zegt ze. "Nu ben ik nog aan het uitproberen en aftasten.”

De laatste vrijdag van september reed ze met de handleesauto de markt op. "Een euro per minuut?”, zegt een voorbijganger. "Nou, dan moet ze mij maar snel lezen. Ik wil niet meer dan een euro betalen!” Lachend loopt ze door. "Ik kan in een minuut inderdaad al iets voor haar lezen”, zegt Janet. "Als ze was blijven staan in plaats van snel verder te lopen.” 

De handleesauto is te boeken via 06-16960355.

(Dit artikel is gepubliceerd in Haren dé Krant)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002