Dummies

‘Ik heb Dummies geschreven alsof ik bij een familie ben’
Elk voorjaar verschijnen er nieuwe Voor Dummies. Dit jaar is een van de titels Uitvaarttips voor dummies. Uitvaartverzorgster Mirjam van der Kieft schreef het.

Backpacken, breien, honden opvoeden en een uitvaart regelen hebben een ding gemeen: er is een kleine Voor Dummies over. Mirjam van der Kieft over het ontstaan: "In eerste instantie was ik sceptisch. Pam Smits, een vriendin die voor de uitgever van Dummies werkt, zocht nieuwe onderwerpen en vroeg me of ik er een wilde schrijven over mijn vak. De kleine Voor Dummies zijn vooral bedoeld als cadeautje. Het regelen van een uitvaart is dan niet het eerste waaraan je denkt. Maar de laatste jaren voer ik steeds meer voorgesprekken en niet alleen met mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Kennelijk is er behoefte aan informatie. En heel veel toegankelijke boekjes kon ik er niet over vinden.” Ze ging aan de slag.

Tiental
De structuur van een kleine Voor Dummies staat vast. Tien hoofdstukken, vaste pictogrammen, jip-en-janneke-taalgebruik en tutoyeren, een ‘spiekbrief’ en aan het eind een ‘tiental’. Van der Kieft koos bij dat laatste voor tien vragen en begon het schrijfproces met het formuleren en beantwoorden daarvan. Vragen als: ‘Wordt het begraven lichaam door wormen opgegeten?’ en ‘Groeien nagels en haren door na het overlijden?’
Daarna richtte ze zich op de thema’s die haar het meest vertrouwd waren omdat ze bij elke uitvaart aan bod komen. "Ik heb het boek geschreven zoals ik alles bespreek als ik bij een familie ben”, zegt ze. "Eerst de grote lijnen met de daarbij behorende keuzes, zoals begraven of cremeren, en daarna zaken die vervolgens geregeld moeten worden, zoals het drukwerk. Het zakelijke deel heb ik het laatst geschreven.” Om er zeker van te zijn dat de inhoud helemaal klopte, raadpleegde ze haar studieboeken en internet. In het boekje gaat ze dieper in op zaken dan in gesprekken met nabestaanden. Van der Kieft: "Niet elke nabestaande is geïnteresseerd in de geschiedenis van cremeren of wil weten wat er gebeurt met een begraven lichaam.” Voor Dummies hoeven dan ook niet van begin tot eind gelezen te worden. Ze lenen zich goed om een antwoord in op te zoeken of te lezen over een bepaald onderwerp.


(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002