Haiti

Twee uitvaarten op Haïti voor elke uitvaart hier
Voor elke uitvaart die ze regelt, betaalt Uitvaartondernemer Marja Oosterman er twee op Haïti. Daar worden overledenen anoniem gebracht omdat de nabestaanden geen uitvaart kunnen betalen.

"Ik kan me geen leven voorstellen zonder te geven aan goede doelen”, zegt uitvaartondernemer Marja Oosterman. "En vanuit mijn bedrijf, Oleander uitvaartzorg, wil ik graag iets ondersteunen dat gerelateerd is aan de branche.” Een paar jaar geleden viel haar oog op een berichtje over een uitvaartproject van hulporganisatie Wereldouders. Oosterman vroeg informatie op, werd meteen donateur en meldde zich aan voor de eerstvolgende reis naar Haïti, waar father Rick Frechette het ziekenhuis St. Damien leidt. Eens per week worden de overledenen van St. Damien begraven. Dat zijn overleden patiënten, maar ook de overledenen in de vriezers bij de kapel. Nabestaanden deponeren ze daarin anoniem omdat ze geen geld hebben voor een uitvaart. 

Halfvergaan in de vriezers
In april 2018 vertrok Oosterman, met collega Petra van Valburg en een groep donateurs, naar het eiland. "Petra en ik ondersteunden father Rick bij de laatste verzorging en de begrafenissen”, vertelt ze. "We trokken halfvergane lichamen uit de vriezers. Door de vele stroomstoringen waren ze vastgevroren of lagen juist in water.” Van geld dat ze vooraf had ingezameld kocht Oosterman ter plekke een nieuwe vriezer.
Thuis zette ze haar bedrijf in om blijvend te helpen. Voor elke uitvaart door Oleander uitvaartzorg doneert Oosterman vijfentwintig euro, wat voor father Rick voldoende is voor twee begrafenissen. "Op mijn website staat informatie en als ik een kostenbegroting maak, vermeld ik het project in de bijlage ‘Wat doe ik voor mijn tarief?’. Vaak reageren families positief en soms ontstaat er een discussie over hulpverleners in dure auto’s. Dat kan ik meteen weerleggen, ik ben er immers geweest”, zegt ze. "Mijn impact is beperkt. Het zou zó helpen als veel collega’s dit gaan doen.”  Op haar website en die van Wereldouders is meer informatie te vinden.

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002