Hoe zeg je dag

‘Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen’
Uitvaartondernemer Wies Sanders, dichter Regine Hilhorst en illustrator Lies Koning bundelden hun columns, gedichten en treffende illustraties.

Een man verloor zijn vrouw en dochter. Hij kreeg de bundel Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen in handen. "Ik wilde het meteen uitlezen”, zegt hij. "Maar ik leg het steeds weg omdat ik moet huilen.” Wies Sanders is een van de makers van de bundel. "Zoals die man het boek steeds moet wegleggen door zijn verdriet, dat is precies wat me aanspreekt in de titel”, zegt ze. "Want hoe kun je nou dag zeggen tegen iemand die je helemaal niet kunt missen?” Sanders schrijft columns over haar werk in het Almelo’s Weekblad. "Toen de redactie me daarvoor vroeg, besloot ik het te proberen”, vertelt ze. "Eigenlijk dacht ik dat ik het niet zou kunnen.” Inmiddels is ze al meer dan drie jaar columniste voor het blad.

Bundel
"Ik was goed bevriend met een paar vroegere buurvrouwen, van wie er drie kort na elkaar overleden. Dichter Regine Hilhorst, een van de buurvrouw-vriendinnen, droeg bij elke uitvaart een gedicht voor. We besloten ons verlies te bundelen. Ik had het beeld van een stapel aan elkaar geniete A4’tjes. Maar toen illustrator Lies Koning en vormgever Jet Kruger zich bij ons aansloten, ging het er steeds professioneler uitzien.” 
De bundel bevat 17 columns en 33 gedichten en is geïllustreerd met treffende aquarellen en tekeningen. Over de inhoud schrijft ze in het voorwoord onder meer: ‘Een bundel om bij te zuchten te schreeuwen of te knikken
Over zielig en zinloos hoezo. Over stuk en heel graag heel, maar hoe dan?
En dat alles gewoon door gaat. Dat het toch altijd weer lente wordt. Misschien biedt het wat troost of maakt het je minder alleen.’ Het boek is te bestellen via de website www.hoezegjedag.nl, waar ook een ‘voorproef’ te lezen is. Al kun je, met de tweede druk in aantocht niet meer van een voorproef spreken.

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002