interview Vakbeurs

De eerste keer op de Vakbeurs
Het werk van Jet Couwenberg bestaat uit assieraden en gepersonaliseerde urnen. Dit jaar nam ze voor het eerst een kijkje op de beurs. Het verdwijnende taboe op de dood heeft grote invloed op haar werk. Een van haar redenen om naar de beurs te komen, is dan ook daarover te sparren met andere creatievelingen.  

Wat meteen opvalt, is dat Jet Couwenberg van paars houdt. Haar haar, nagels en ook haar visitekaartje hebben die kleur en dat doet een creatieve geest vermoeden. Dat vermoeden klopt. Couwenberg is de eigenares van Dierbaar as in glas. Ze maakt assieraden en personaliseert urnen. Samen met haar man bezoekt ze de beurs, vooral om te sparren met andere kleine ondernemers.
Couwenberg begon in 2014 met het maken van glassieraden en specialiseerde zich al snel in het verwerken van crematie-as in glas. In het begin deed ze dit naast haar werk als verpleegkundige. Per 2018 zegde ze die baan op en sindsdien richt ze zich helemaal op het ontwerpen en maken van assieraden en personaliseren van urnen.

Duurzaamheid
Van de coronacrisis heeft ze niet zoveel gemerkt wat haar werk betreft. Ze deed haar showroom dicht, maar haar klanten wisten haar via internet wel te vinden. "Ik krijg steeds meer vragen die te maken hebben met duurzaamheid”, zegt ze als antwoord op de vraag wat er in de loop der jaren dan wel is veranderd. "Vragen over de afbreekbaarheid van urnen, bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats of in zee, en over materialen. Ik koop dan ook steeds meer duurzaam geproduceerde en afbreekbare urnen in.”

Witte as
Bij duurzaamheid gaat het dus vooral om de urnen, bij de sieraden speelt deze vraag niet of nauwelijks. Daar ziet ze heel andere veranderingen. "Het valt echt op dat het taboe op de dood afneemt”, zegt ze. "De as in een assieraad werd altijd goed verborgen. In een ashanger was dan bijvoorbeeld aan de achterkant een mogelijkheid om as in te brengen en als de hanger gedragen werd, zag je niet dat het een ashanger was. In de sieraden die ik nu maak, zie je de as duidelijk. Je ziet vlokken as en naarmate die trend doorzette, ging ik de as ook steeds meer selecteren. Crematie-as is grijs, maar er zitten ook veel witte vlokken in. Die laatste maken een sieraad veel mooier dan de grijze as. De laatste twee jaar verwerk ik vrijwel alleen witte as. Nabestaanden vragen ook wel hoe het kan dat ze alleen witte as zien terwijl de as toch echt grijs was. Dat leg ik dan uit. Een aantal jaren geleden werd daarover niet gepraat.”

Deelbestemmingen
Ze noemt dat een mooie ontwikkeling. In het verlengde daarvan ligt de armband voor mannen. Couwenberg ontwierp onlangs een armbandenlijn voor heren. "As in een herenarmband was vrijwel altijd verwerkt in het slotje, dat aan de binnenkant van de pols hangt. Bij mijn nieuwste ontwerpen is de as veel zichtbaarder.”
Ze vindt het opvallend dat de vraag naar deelbestemmingen voor as sterk groeit. Was het idee voorheen dat alle as van de overleden in een urn werd bewaard, nu komt het veel vaker voor dat de kinderen of kleinkinderen van de overledene allemaal een sieraad kiezen met wat as erin. "En dat is belangrijk voor het verwerkingsproces.” Ook de vraag naar bestemmingen waarbij ik beeldjes met een symbolische betekenis combineer met een asbestemming neemt toe.

Vergrijzing en dieren
De toekomst ziet Couwenberg vol vertrouwen tegemoet. "Ik ben in 2018 in het diepe gesprongen”, zegt ze. "Toen heb ik meteen mijn vindbaarheid op internet flink vergroot en dat heeft absoluut effect gehad. En wat voor de producten die ik maak natuurlijk gunstig is, is de vergrijzing. En het feit dat huisdieren steeds meer worden gewaardeerd, ook in de vorm van asbestemmingen.”
Op de laatste vraag waarvan ze écht onder de indruk was toen ze over de beurs liep, antwoordt ze lachend: "Ik ben er net, dus ik heb nog vrijwel niets gezien. En wat ik kan verwachten, ik weet het niet. Dit is de eerste keer dat ik de beurs bezoek. Mijn doel is om nieuwe indrukken op te doen, een praatje te maken met mijn dealers en te sparren met andere kleine eenpitters.”     

 

[Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart]

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002