Karen Paternotte

De dag van Karen Paternotte
‘Kom liggen in een kist in de winkelstraat’
Om de wilsbeschikking te promoten, zette uitvaartondernemer Karen Paternotte een uitvaartkist in een Zoetermeerse winkelstraat en nodigde voorbijgangers uit erin te gaan liggen. Een gebeurtenis die voor herhaling vatbaar is. 

"Het was een verrassend gezellige dag. Omdat ik regelmatig merk dat nabestaanden geholpen zouden zijn met een wilsbeschikking wilde ik het invullen daarvan op een ludieke manier in de aandacht brengen.
Samen met kistenbouwer Nick Raadschelders zette ik ’s morgens een kist buiten in de winkelstraat. Ik vond het spannend. Maar er kwamen meteen positieve reacties. Mensen fietsten voorbij, keken achterom en stapten verbaasd van hun fiets. ‘Ik zie toch niet echt een uitvaartkist?’, vroegen ze. Anderen bezwoeren dat ze ‘never-nooit-niet in zo’n kist’ zouden gaan liggen en deden het even later toch. Er kwamen veel vragen over de kist, de uitvaart en de wilsbeschikking.
Af en toe viel er wat regen en moest de kist naar binnen. Daar was genoeg te doen. Velen waren gaan zitten met een kopje koffie en een plakje cake met ‘hemelse modder’. Mensen die elkaar niet kenden, spraken met elkaar over uitvaartzaken.

Ik had alle gelegenheid om te vertellen over de wilsbeschikking. Voor jongeren is het zó prettig als vader en moeder hun wensen uitspreken en vastleggen. Ouderen kunnen hun nabestaanden ontlasten door hun wensen, wachtwoorden en adressen op te schrijven. Ik heb ruim honderd wilsbeschikkingen uitgedeeld. Mensen kunnen op zo’n document hun wensen en relevante informatie kwijt en wachtwoorden, adressen van mensen die ze een rouwkaart willen laten sturen of een donorcodicil bijvoegen. Wie plotseling overlijdt, heeft dat niet altijd vastgelegd. En als mensen terminaal ziek worden durven hun naasten er vaak niet goed meer naar te vragen. Daarom is het goed om een wilsbeschikking te hebben. 
Ik denk dat veel collega-uitvaartondernemers zo’n document hebben ontwikkeld. Dus wie weet, vindt deze manier om het onder de aandacht te brengen navolging. Er was in elk geval veel belangstelling. Van voorbijgangers, maar ook een filmploeg van het AD kwam langs en later las ik erover in een streekblad en op Facebook, hoorde ik het op de radio en nu sta ik zelfs in Vakblad Uitvaart. Dit ga ik zeker vaker doen, ik denk eens per kwartaal.”


(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002