Maksor

ADVERTORIAL
Een duikploeg onder de ark
Dat een woonark niet waterpas ligt, los je op door met meubels te schuiven, bergen stoeptegels aan te dragen of door trimblokken te plaatsen. Ron Leppens van duikbedrijf Maksor doet dat laatste. "Simpel en doeltreffend als een paperclip.”

"Als ik koffie inschenk, merk ik dat mijn ark achterover helt”, zegt Greetje. Ze heeft haar zware driezitsbank naar het raam gesleept. Dat lijkt een heel klein beetje te helpen. Maar nu zit ze met de rug naar het raam. Er moet een betere oplossing zijn, vindt ze.
Ron wil wel even komen kijken. Terwijl ze een kopje scheve koffie drinken, bespreken ze de mogelijkheden. Het probleem lijkt opgelost als de achterzijde, waar de keuken is, een paar centimeter omhoog wordt geduwd. Tien minuten later heeft Ron zijn duikpak aangetrokken en bekijkt de situatie onder de keuken. Er lopen verschillende leidingen van de ark naar de wal. En een klein deel van de betonnen woonark rust op de bodem.

350 kilo omhoog
"We hebben een systeem om arken te trimmen dat vooral heel simpel is”, zegt Ron. "En even doeltreffend als een paperclip. In een kunststof blok van een vierkante meter en veertig centimeter hoog laten we water lopen, zodat het vlak onder de oppervlakte blijft drijven. Met een groepje duikers plaatsen we zoveel trimblokken als nodig onder de ark en daarna vullen we ze met stikstof. Zo’n blok geeft dan een opwaartse kracht die overeenkomt met 350 kilo.” 

Naadloos 
Een paar weken later arriveert Ron met zijn duikploeg en het berekende aantal trimblokken. Hij laat een blok zien. "Lekkende naden zijn er niet”, zegt hij. "Want het blok heeft geen naden. Dat is echt vernieuwend. Trimblokken met lasnaden of stalen trimblokken kunnen kapot gaan. Maar deze beschadigen niet en slijten nauwelijks. De vuldop is verzonken en daardoor goed beschermd.”
 

Pomp
Omdat de ark van Greetje op de bodem rust, dalen eerst een paar duikers af met een pomp en zuigen wat modder weg. Daarna gaan de trimblokken te water. Een paar uur later zijn alle blokken geplaatst en gevuld.
Als Ron een week later belt om te vragen hoe het gaat, heeft Greetje nog maar één probleem: "Ik moet eraan wennen dat ik de koffiekopjes wat voller schenk.” 
        
(Gepubliceerd in VLOT.)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002