Odens

Voor alle relaties een jaarverslag
Tussen de kerst- en nieuwjaarskaarten vonden de relaties van Odens Uitvaart & Begeleiding een jaarverslag over 2019. Odens had haar eerste volle jaar gedraaid en de eigenaars, Roley van Doorn en Katja Hehenkamp, wilden iedereen graag laten weten hoe dat jaar was verlopen.

Waarom stuurden jullie juist een jaarverslag en wat stond erin?
RvD: "Behalve uitvaarten begeleiden, hebben we het afgelopen jaar veel crematoria, begraafplaatsen, toeleveranciers, businessclubs en noem maar op bezocht om te vertellen dat we er zijn. We voelen ons heel erg gesterkt door al die mensen die in ons geloven en met wie we zijn gaan samenwerken.”
KH: "Daarom wilden we iedereen graag bedanken, de meesten met naam en toenaam, en laten weten hoe het eerste jaar van Odens is gegaan. De cijfers die erin staan, variëren van het aantal gevoerde gesprekken, de gereden kilometers en de zakdoekjes die we uitdeelden tot waar we blij van werden.”

Wat is de reden om zoveel contacten te leggen?
KH: "We hebben het mooiste beroep van de wereld. Maar daarnaast is ook het bouwen aan ons eigen merk zo mooi om te doen. Wij kennen het belang van goede marketing en communicatie en investeren daarin. En we geloven erg in samenwerking. Daarbij denken we groot.”

Hoe groot?
RvD: "We wonen in Velp en Rotterdam en hebben beiden een behoorlijk uitgebreid netwerk. Als er dan eens opdrachten zijn op grote afstand logeren wij wel in een B&B. We zijn dus flexibel. En we leggen de lat hoog. Zowel wat de kwaliteit van werk betreft als wanneer het om onze ambities gaat.”

Wat zijn jullie ambities?
KH: "We hebben een aantal dromen om naartoe te werken. Zo onderzoeken we de haalbaarheid van een Odens franchiseformule. Odens is nu ruim een jaar operationeel, maar we zijn al twee jaar fulltime bezig met het verwezenlijken van onze dromen.”
RvD: "We werken keihard en gaandeweg ontstaan ideeën. Op deze manier nemen we elke stap heel bewust. Met die instelling willen we Odens gaan uitrollen.”

Is het van jullie beiden een bewuste keuze dit samen te doen?
RvD: "Vanaf dag één, bij Meander uitvaartopleidingen, klikte het tussen ons. We vonden het dan ook zó jammer om na het afronden van de opleiding weer uit elkaar te gaan. Nadat onderhandelingen om een bestaande onderneming over te nemen strandden, werd het geen vliegende start meer. Maar we wisten toen wel precies wat we wilden. En dat we dat samen gingen doen.”

Jullie denken veel na over wat jullie met Odens willen. Is dat anders dan wat de meeste uitvaartondernemers willen?
KH: "Wij weten natuurlijk niet wat andere uitvaartondernemers willen, maar in ons werk zijn we niet per se anders dan veel collega’s. Wel richten wij ons heel sterk op voorbereid leven om de dood en afscheid nemen meer bespreekbaar te maken. Uiteindelijk zijn we zo bijzonder als de mensen die we helpen.”

Om voorbereid leven te bevorderen, schreven jullie het Odens Leef voorbereid-boek. Wat doen jullie nog meer aan bewustwording?
RvD: "Een ander middel om die bewustwording te bevorderen, is de Leef voorbereid-inspiratiesessie. Die sessies zijn leuk en het werkt. De bijeenkomsten zijn een beetje te vergelijken met de oude, vertrouwde tupperware-party’s. Voor bussinessclubs, verzorgingshuizen, vriendengroepen en andere groepen van minimaal tien mensen vertellen we over de geschiedenis van de uitvaart, beantwoorden vragen en houden een uitvaartquiz. We brengen het onderwerp licht, bieden inzichten en creëren bewustwording.”

Hoe ontstaan nieuwe ideeën?
KH: "We werken met een creatief strateeg. Met hem kwamen we ook op het idee van het allerkleinste jaarverslag ooit. Wij ervaren dat in deze branche vaak gehandeld wordt vanuit angst. Met ons jaarverslag willen wij juist het gevoel weergeven dat we geloven in de kracht van samenwerking. Want dat doen we!”Bedrijfsprofiel
Odens Uitvaart & Begeleiding
Vestiging: Velp en Rotterdam
Opgericht: 2019
Aantal medewerkers: 2
Website: www.odens.nl

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002