Over mensen

Begin > Artikelen en verhalen > Over mensen
Doodgewoon. Of niet
Lezen over mensen is leuk. Omdat ze iets bijzonders doen of gedaan hebben. Of juist iets dat niet bijzonder is. In een interview vertellen ze de mooiste dingen. Mijn sterke kant is de juiste informatie naar boven te halen en er een mooi verhaal van te maken.

Van hakenkruizen tot leskisten
Je hebt herinneren en herinneren. De een zoekt nieuwsgierig naar verhalen achter voorwerpen. De ander benadert het verleden, meer wetenschappelijk, door onderzoek te doen aan de hand van verhalen. Twee benaderingen die elkaar goed aanvullen. Blad ging kijken in het Oorlogsmuseum Middelstum en bij het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.
Lees verder...

Natuurbegraafplaats op Groningse wierde
De begraafplaats op een wierde (terp) vlak boven de stad Groningen, is vol. Samenwerking tussen een uitvaartonderneming en een natuurbeschermingsorganisatie leidde tot nieuwe mogelijkheden om op de wierde te begraven en tegelijk de natuur te beschermen. Een natuurbegraafplaats op een eeuwenoude plek.
Lees verder...

Vernielingen Joodse begraafplaatsen: ‘geen uiting van antisemitisme’
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldt dat het aantal gemelde antisemitische incidenten in 2019 35 procent hoger was dan 2018. Het lijkt dan ook voor de hand liggend om vernielingen op Joodse begraafplaatsen toe te schrijven aan antisemitisme. Onterecht, denken beheerders.
Lees verder...

Federatie helpt uitvaartverenigingen bij fusies
Om vergrijzende en krimpende uitvaartverenigingen sterker te maken voor de toekomst beval de werkgroep ‘Noaberschap 2.0’ twee jaar geleden fuseren aan. Er lijkt heel voorzichtig een beweging op gang te komen.
Lees verder...
 

Maarten Vroegindeweij over storm, opgedroogde aardolie & knipogen naar Noach
Lees verder...

Wijnboer uit liefde voor natuur
Domein De Pasa De Corinto is een van de Noordelijkste wijngaarden in ons land. Stad-Groninger Henk van Meekeren is de eigenaar. Behalve voor wijndruiven interesseert hij zich voor oude fruitboomrassen, kikkers en UFO’s en werkt hij met vastgoed en auto’s.
Lees verder...

Marco Gieskens over zijn platte watervilla, reuring op het water & voorop lopen met beton
Lees verder...

Rein Schuddeboom over historisch bewustzijn, bouwen & boten
Lees verder...

Even bellen met Helma Horvers
Begraafplaats Korvel bij de Korvelse kerk in Tilburg is van nature in tweeën gedeeld. Het voorste deel is hoger en het langst in gebruik als begraafplaats, het lagere terrein erachter kwam pas in gebruik voor begravingen toen het ‘boven’ vol raakte. "Het is een hoekje waar niet iedereen bij voorkeur wil liggen”, zegt Helma Horvers.
Lees verder...

‘Al verdwijnt het verdriet niet, herdenken geeft troost’
Met Allerzielen is Laurette van Geene vanuit twee professies bezig. Als uitvaartondernemer bij Amarantha Uitvaartzorg ziet ze het als nazorg, als lid van de oudkatholieke kerkgemeenschap helpt ze een traditie in ere te houden. Zij is de drijvende kracht van de viering van deze herdenking in Hilversum.
Lees verder...

Als woorden tekortschieten, zijn er praatplaten
Waar woorden ontoereikend zijn, kunnen beelden helpen. Dat is het idee van het inzetten van ‘praatplaten’ bij rouwverwerking of om uit te leggen wat nabestaanden te wachten staat.
Lees verder...

Meer dan vijftienhonderd jaar begraafcultuur verdwijnt
Oude kerkhoven lijken vaak een gebit waaruit steeds meer tanden ontbreken, vindt historicus Maurice Heemels. Al meer dan twintig jaar bestudeert hij oude rooms-katholieke begraafplaatsen en kerkelijke gebruiken rondom overlijden in Limburg.
Lees verder...

‘Bijdragen aan een beter imago voor de boeren’
Anna Bron (18) siert de voorkant van de volgende Boerinnenkalender. Aan Haren dé Krant vertelt ze hoe en waarom ze op die plek terecht kwam en wat de gevolgen zijn.
Lees verder...

Wonen en werken aan de Dilgtweg
In juni komen de eerste bewoners en bedrijven in de Hub. Een nieuw minidorp aan de Dilgtweg, met een mix aan bewoners en bedrijven. Lees verder...

Vera Carasso over fietsen langs het IJ, zeeziek zijn & zeilbootdromen
Lees verder...

‘Kom liggen in een kist in de winkelstraat’
Om de wilsbeschikking te promoten, zette uitvaartondernemer Karen Paternotte een uitvaartkist in een Zoetermeerse winkelstraat en nodigde voorbijgangers uit erin te gaan liggen. Een gebeurtenis die voor herhaling vatbaar is.
Lees verder...

Aan de stekker of niet
Duurzaamheid is een actueel thema, ook in de branche. Zo kondigde uitvaartreus Dela onlangs aan over te stappen op elektrische rouwwagens. Straver Mobility in Gouda kiest op dit moment voor andere alternatieven, zoals groen gas en hybride auto’s.
Lees verder...

Zoon overlevende onderzoekt oorlogsgeschiedenis van zijn vader
De begraafplaats in Kropswolde werd regionaal tv-nieuws toen de zoon van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte militair wilde weten wat zijn vader was overkomen. Hij ging op onderzoek uit.
Lees verder...

Suzanna Markussover palen omvaren, veerponten & verenigingen
Lees verder...

Harm Elgersma over rijgedrag, regels & rechtvaardigheidsgevoel
Lees verder...

Caroline Docters van Leeuwen over haar varend atelier, varend Tilburg & verlegenheid
Lees verder... 

‘Wie het best zeilt, wint’
Door zijn passies wedstrijdzeilen en technologie te combineren, verwezenlijkte Harenaar Victor Vos zijn droom: de Bucket. Een wedstrijdbootje waarin alle mogelijkheden van 2018 zijn toegepast. Het enige wat ontbreekt, is een heli op het achterdek.
Lees verder...

Skûtsjesilen: Reuzenspannend
De plek van het Skûtsjesilen lijkt me een soort centrum van de wereld. Een belangrijke plek. Toch...
Lees verder...

Vincent van Loon over drukte, drijfplastic & zijn duwbootje
Lees verder...

‘Heel erg genieten maar niet altijd gemakkelijk’
Jasna Joosten startte twee maanden geleden haar praktijk als stiefcoach en kindertherapeut in de Mellenhorst. Voor startende en vastgelopen samengestelde gezinnen en voor ouders en stiefouders die bewuster met hun rol willen omgaan.
Lees verder... 

‘Energiespreekuur maakt besparen gemakkelijker’
Harenaren kunnen elke maand in het Clockhuys terecht met hun energievragen. Voor wie in Oosterhaar woont, heeft het Energiespreekuur deze maand een wel heel voordelige tip.
Lees verder...

Met zijn tienen in een piepklein roefje
Het Veenkoloniaal museum in Veendam heeft een schip: de Familietrouw. Het zeilschip ziet er nog vrijwel net zo uit als toen het gebouwd werd. De enige modernisering lijkt de motor, die inmiddels ook als cultureel erfgoed beschouwd mag worden. En het deurtje van het roefje is aangepast, om zeer speciale redenen.
Lees verder...

Uitvaartverenigingen moeten nu in actie komen
Uit een onderzoek van de Federatie van Uitvaartverenigingen in Groningen blijkt dat de manier van communiceren en het financieel beheer van de verenigingen in die provincie een forse update nodig hebben.
Lees verder...

Max Noordhoek over zijn vogelkijkhut, het kasteelgevoel en kabbelend water
Lees verder...

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002