Peter van Schaik

De week van Peter van Schaik

‘De plek en de exposanten maken de beurs’
De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 18 april zou de vierde uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam plaatsvinden. Vlak voor het ter perse gaan van Vakblad Uitvaart werd bekend dat de organisatie de uitvaartbeurs uitstelt in verband met het verbod op publieke evenementen. Wat niet is, gaat zeker komen. Dus ook de Uitvaartbeurs.

Organisator Peter van Schaik begon, net als voorgaande jaren, in het najaar met de lange aanloop. Die wordt in zijn ogen elk jaar minder spannend. "De beurs is elk jaar een beetje anders”, zegt Van Schaik. "Er komen telkens nieuwe exposanten en in de branche spelen andere thema’s.” Het plannen begint met het actualiseren van de website www.uitvaartbeurs.amsterdam en het versturen van een persbericht. "Daarna melden de eerste exposanten zich.” 

"Er zijn zowel jaarlijks terugkerende als nieuwe deelnemers. Samen met mijn vrouw Viktoriya, collega Cyra Mulder en Wiljan Bakker en Mark de Klein van BDK Media vul ik de beurs verder in. We bepalen de thema’s en de manier waarop we de Westerkerk inrichten. De taken zijn strak verdeeld. Ik verkoop de stands, de andere vier zorgen dat het logistiek goed verloopt.” De plek was een van de eerste keuzes, vier jaar geleden. "Je kunt een onaantrekkelijke, goedkope plek zoeken en investeren in pr, maar ik heb gekozen voor een mooie plek waar mensen graag komen”, zegt hij daarover. "Daarop komen enthousiaste exposanten af en aan aandacht van de pers hebben we geen gebrek.” 

Ook de thema’s kiest Van Schaik op die manier. Tijdens de eerste beurs was er een workshop met als thema agressie en de-escalatie in de branche. Het jaar daarop kwam hij met de grafmoestuin. Voor de derde beurs kwam de ‘Sarco’ uit Australië, waarin bezoekers hun eigen euthanasie konden ervaren. "Dit jaar ligt de nadruk juist op diversiteit”, zegt hij. "Met veel mooie ontwikkelingen, zoals de digitale voor- en nazorg, bijzondere producten en optredens van de Funeral Rockstars. En aan de vooravond van de beurs is er dit jaar een netwerkborrel aan boord van een rondvaartboot.”

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002