Roodbonte

Friese roodbonte koeien in de kijkstal
Als het mee zit, staat er binnenkort een bezoekerscentrum bij het bedrijf van boer Woldring aan de Hoornsedijk, vlak bij de Meerwegbrug. Bezoekers kunnen er alles te weten komen over het langzamerhand zeldzaam geworden Friese roodbonte rundveeras, producten kopen in de boerderijwinkel en nog veel meer.

De erkenning als mestwet-knelgeval én als fokcentrum voor hun Friese roodbonte koeien helpt Harald en Sandra Woldring een heel eind in de richting van hun droom, de ‘maak-mee-boerderij’ Woldring 2.0. Vlak voor de peildatum 2 juli 2015, waarop werd bepaald hoeveel vee de boeren mochten hebben in verband met de fosfaatwet die vorig jaar inging, stierf een groot aantal van hun koeien door ziekte. Daardoor waren ze genoodzaakt veel minder dieren te houden dan rendabel is. ‘Nu we erkend zijn als knelgeval, mogen we de veestapel weer aanvullen’, vertelt Sandra terwijl ze de man binnenlaat die de kunstmatige inseminatie verricht. ‘En daar zijn we druk mee bezig.’

Fokcentrum
De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), die wil voorkomen dat oude rassen runderen, varkens, schapen, geiten en kippen uitsterven, gaf het bedrijf Woldring begin deze maand tijdens een feestelijke bijeenkomst het officiële predicaat van fokcentrum voor Friese roodbonte koeien. Dat het ras waaraan de Woldrings zo verknocht zijn, bedreigd wordt met uitsterven, onderbouwt Sandra met cijfers. ‘Wereldwijd zijn er zo’n zeshonderd Friese roodbonte koeien, waarvan ongeveer vierhonderd in Nederland. Bijna de helft daarvan is van ons. We zijn het eerste fokcentrum voor dit ras’, zegt ze. ‘En nu kunnen we eindelijk verder met onze plannen.’ Vorig jaar vertelde ze Haren dé Krant over hun ideeën, zoals een kijkstal voor bezoekers, een boerderijwinkel, vergaderruimtes, rondleidingen en overnachtingsmogelijkheden. ‘Die plannen bedachten we acht jaar geleden al en nu hebben we eindelijk de eerste gesprekken hierover gevoerd met andere partijen. We willen zo snel mogelijk een bezoekerscentrum om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de boerderij.’(GB)

(Gepubliceerd in Haren dé Krant)   

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002