Rouwweek NP

Rouwweek voor studenten verpleegkunde 
Verpleegkundigen krijgen te maken met dood en rouw. Het is dan ook zinvol om tijdens hun opleiding aandacht te besteden aan dat thema. Dat is de achterliggende gedachte van de rouwweek die de mbo-opleidingverpleegkunde aan het Noorderpoort in Groningen organiseert.

"Onze studenten gaan onder meer aan het werk in de ouderenzorg en krijgen dus te maken met zorgvragers die komen te overlijden”, zegt Astrid de Jong, leerjaarcoördinator en medeorganisator van de rouwweek. "Daarom is het goed om stil te staan bij het overlijden van mensen aan wie ze zich wellicht hechten, vragen waarmee familie en mantelzorgers kunnen komen en zaken die de verpleegkundigen moeten regelen.” De week is bedoeld voor tweedejaars studenten van de vierjarige opleiding. Een rondleiding in een crematorium en een bezoek aan een uitvaartcentrum maken deel uit van de week. "In voorgaande jaren vonden studenten deze bezoeken heel interessant”, aldus De Jong. "Maar nog aangrijpender is de voorstelling van theatergroep Traxx. Die kwam in voorgaande jaren echt binnen. Na afloop gingen de studenten in gesprek met hun studieloopbaanbegeleiders (slb’ers).” Theatergroep Traxx wil openheid creëren en jongeren helpen bij ‘zware’ onderwerpen zoals rouw.

Workshop, gedicht en hapjes
Nieuw in het programma is de samenwerking met een hospice. "We denken aan een workshop, maar dat moeten we nog vormgeven”, vertelt De Jong. "De opening van de week wordt dit jaar verricht door de weduwnaar van een van onze docentes, die over zijn ervaringen praat. Hij werkt zelf ook als docent aan onze school en gaat na afloop in gesprek met groepjes studenten en hun slb’ers.” Als afsluiting van de week is er een informatiemarkt. Die is het resultaat van de opdracht om uit te zoeken welke uitvaartrituelen andere culturen kennen. Daaraan kunnen de studenten een deel van de week werken. "We stellen ons een markt voor met hapjes en drankjes die bij de onderzochte culturen horen.”

(Gepubliceerd in Vakblad uitvaart)

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002