rubriek De week van ...

De week van:

Herman Haasnoot
Oprichter en tot voor kort eigenaar van stalhouderij Haasnoot in Rijnsburg

‘Ik ben tussen de paarden geboren’
Herman Haasnoot is onlangs op 81-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Daarbij ging hij niet over een nacht ijs. "Ik heb zeker drie keer mijn laatste ritje met een koets gemaakt”, zegt hij. "Maar dan overleed er een bekende of een vriend van me, telkens reden om toch nog één keer op de bok te klimmen.”

"Paarden, wat daar nou zo leuk aan is?” Hij is merkbaar verbaasd over de vraag. "Ik ben tussen de paarden geboren. Ik praat met ze, zorg voor ze en ze begrijpen me. Laatst heb ik twee oude paarden overgebracht naar een nieuwe eigenaar. Ik weet zeker dat ze het daar goed hebben, dat vind ik belangrijk. Naarmate je ze langer hebt, begrijpen ze je beter. Mijn paarden wisten precies wat er moest gebeuren als we met de vrachtwagen naar een uitvaart of trouwerij reden. Ook dat ze bij een kerk lang moesten wachten.”

Haasnoot kan met zijn paarden lezen en schrijven. "En dat niet alleen”, vult hij aan. "Ik vind ze ook prachtig om te zien.” Hij begon op zijn dertiende te werken in de stalhouderij van zijn vader. Toen die kort daarna stopte met de stalhouderij omdat de auto in trek raakte, werd Haasnoot junior hoefsmid. "Dat was zwaar werk”, vertelt hij. "In 1986 ben ik alsnog een stalhouderij begonnen. Er kwam weer meer vraag naar vervoer met koetsen en paarden. Mijn eigen paarden ben ik natuurlijk blijven beslaan."

In het begin reed hij voornamelijk trouwerijen. Maar nadat het Koninklijk Huis bij de uitvaarten van de prinsen Bernhard en Claus en prinses Juliana koetsen inzette, raakten uitvaarten met paarden meer in trek. Stalhouderij Haasnoot werd een begrip binnen de branche. Hij reed de uitvaarten van bekende Nederlanders zoals Cor van Hout, de moeder van Gordon en zigeunerkoning Koko Petalo.

"Ik verwacht dat uitvaarten per koets alleen maar populairder worden”, zegt Haasnoot. "Mensen raken ervan onder de indruk. We krijgen zoveel mooie reacties.” De stalhouderij is overgenomen door zijn naaste medewerkster Gerrie Niesing en wordt voortgezet onder dezelfde naam en op dezelfde manier als Haasnoot het bedrijf al die jaren heeft gerund. Zelf is Haasnoot nu echt gestopt. "Laatst vroegen ze of ik nog één keer wilde rijden omdat een bekende was overleden. Maar het gaat echt niet meer.”


[Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart]

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002