rubriek Even bellen met ...

Even bellen met …

Tessa Vrijhoef
Uitvaartverzorger bij DELA Nijmegen

Tessa Vrijhoef reageerde op een bericht van het televisieprogramma Blind Getekend. Daarin riep de Evangelische Omroep mensen op die bereid waren een dienstverband te tekenen zonder dat ze wisten voor welke werkgever ze aan de slag zouden gaan. In augustus werd ze geblinddoekt bij haar nieuwe werkgever binnengebracht en inmiddels heeft ze er een vast contract als uitvaartverzorger. 

Tot de zomer gaf u les op een basisschool. Hoe reageerde uw omgeving op deze ommezwaai?
"Kennissen, collega’s, familie, echt iedereen reageert positief. ‘Dit past bij jou!’, zeggen ze. En ze hebben gelijk. Anderen helpen, mensen ontzorgen, zaken regelen en spreken voor groepen, dat ligt me allemaal.” 

Waarom koos de EO deze werkkring? Was het een gok?
"Nee, zeker niet. Er ging een heel traject aan vooraf. Een coach voerde gesprekken met me en ik kreeg opdrachten. Zo moest ik als weddingplanner een toekomstig bruidspaar -twee acteurs- begeleiden die het niet met elkaar eens waren over de kosten van de bruiloft. En ik ging naar een festival om te beseffen dat ik me niet alleen maar verantwoordelijk hoefde voelen, maar ook best tijd mocht nemen voor zoiets leuks. Daarna volgde een traject met een job recruiter.”

Kon u meteen aan de slag? U bent immers opgeleid voor het onderwijs.
"Eerst liep ik mee en er volgde meteen een interne training. Binnenkort voer ik mijn eerste zelfstandige gesprek met nabestaanden. En in januari start ik de opleiding bij Après la Vie. Weer aan de studie gaan, vind ik leuk én spannend. Meer achtergrondinformatie is natuurlijk erg welkom, om mijn werk goed te kunnen doen. Tegelijk denk ik wel eens, oei, als ik het maar haal.”

Hoe ziet u de toekomst? Zijn deze nieuwe werkgever en het werk leuk genoeg om te willen blijven?
"Ik voel me hier welkom en het werk geeft voldoening. Ja, ik verwacht zeker dat ik bij DELA blijf werken. Als uitvaartverzorger en wellicht op den duur in een andere functie.”

[Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart]

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002