Toneel in HdK

Liefdesgeschiedenis in Onner stal

GROND is de nieuwste voorstelling van toneelgroep Jan Vos, die ze van 30 juni tot en met 24 juli opvoeren in een stal in Onnen. Een tribune in plaats van koeienstront.

‘De koeien zullen eraan moeten wennen dat ze na het melken buitenom weer naar de wei lopen. Het zijn gewoontedieren.’ Boerin Wilma Steenbergen staat in de stal bij de boerderij en wijst waarlangs haar koeien nu lopen nadat ze gemolken zijn. Dwars door de potstal, waar een laag stro hun uitwerpselen opvangt. Binnenkort krijgen ze een omleiding en achter in de stal is de stagiair al bezig de boel schoon te spuiten. Want diezelfde potstal is binnenkort gedurende zeven weken het theater waar toneelgroep Jan Vos de voorstelling GROND opvoert. Eerst drie weken om te repeteren en daarna vier weken voor publiek.

Een apothekersassistente en een boer
Toneelgroep Jan Vos maakt voorstellingen op locatie, zoals in een weiland of een stal. GROND is een liefdesverhaal over een journaliste en een boer, die beiden ervan dromen een nieuwe weg in te slaan. Bijna zoals Wilma zelf. Ze groeide op in Groningen-stad en haar man Berend is de derde generatie die de boerderij in Onnen runt.
‘Ik werkte als apothekersassistente’, vertelt Wilma. ‘Omdat ik vaker thuis wilde werken, startte ik een winkel en werd ik educatieboerin bij de Stichting De Boer op Noord. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen waar hun eten vandaan komt. Ons bedrijf is biologisch dynamisch. We denken na over de manier van bedrijfsvoering en over de gevolgen voor de omgeving van wat we doen. En dat willen we graag laten zien.’ In haar boerderijwinkel ‘Wilma’s erf’ verkoopt ze natuurlijke producten. Deels van de boerderij zelf, zoals de rauwe melk, rauwmelkse karnemelk en boter.

Boeren met de natuur mee
‘Dat we biologisch dynamisch zijn geworden, komt ook doordat Berend ervoor open staat iets nieuws te proberen’, zegt ze. ‘Ooit was onze boerderij een gangbaar bedrijf. Nu boeren we met de natuur mee.’ Het land van Berend en Wilma is veengrond en daardoor alleen geschikt voor veeteelt. Via land van Ons pachten ze nu ook grond op de Onneresch, waar ze onder meer boekweit verbouwen. Land van Ons is een coöperatie die meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap wil zien.
Dat Berend en Wilma open staan voor veranderingen en willen uitdragen hoe ze boeren, maakt ook dat toneelgroep Jan Vos er welkom is. ‘Ik was wel eens naar een voorstelling van de groep geweest en toen ze via via bij ons terecht kwamen, vonden we dat natuurlijk prima’, zegt ze. ‘Ik ben wel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren.’

 

[Gepubliceerd in Haren dé Krant]

 

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002