Vakbeurs

Thema: Fit naar de toekomst
Uitvaart Vakbeurs kijkt over de grens
De Uitvaart Vakbeurs in Gorinchem is een begrip. De voorbereidingen zijn in volle gang. Naar verwachting zijn er bij deze editie meer kleine en meer buitenlandse exposanten.

Meer, breder van assortiment en veel kleine stands. Die trend blijkt nu al uit de inschrijvingen voor de Uitvaart Vakbeurs in de Evenementenhal Gorinchem, die dit jaar wordt gehouden op 28, 29 en 30 september. ‘Fit naar de toekomst’ is het thema van de beurs en verwijst naar de noodzaak voor uitvaartprofessionals om in te blijven spelen op ontwikkelingen. 

Creatieve nieuwelingen
Bij de vorige Uitvaart Vakbeurs, in 2012, zagen 262 exposanten in drie dagen tijd 9453 bezoekers langskomen. Net als vier jaar geleden verzorgt Vakblad Uitvaart de beurscatalogus en beursplattegrond.
Op het moment dat dit artikel werd geschreven, zes maanden voor de beurs, staat de teller op 204 exposanten. "Dat zijn er meer dan zich een half jaar voor de vorige beurs hadden ingeschreven”, zegt woordvoerdster Debbie de Bruijn van de Evenementenhal. "Als deze lijn doorzet, is de beurs dit jaar nog groter dan in 2012. Naast de grote spelers verwachten we veel kleine stands. De trend die we in 2012 zagen van steeds meer creatieve nieuwelingen, lijkt door te zetten. En veel van deze standhouders die er in 2012 waren, komen ook nu weer.”

Vrouwen
Niet alleen onder toeleveranciers, ook onder uitvaartondernemers valt het groeiende aantal eenpitters op. "Er zijn veel vrouwen met een telefoon en een laptop denken dat er goud te verdienen is in de uitvaartbranche”, merkt Leen van der Heden van de Vereniging Toeleveranciers voor de Uitvaartbranche (VTU) op. "Waar het om gaat, is dat een uitvaartbegeleider een echte begeleider is die honderd procent service verleent. Maar de komst van veel meer vrouwen heeft wel gevolgen voor de branche en ook voor de toeleveringsbedrijven. Kijk alleen maar eens naar de kisten. Er zijn allerlei versieringen, stoffen bekleding op een kist, kindertekeningen, noem maar op.”

Internationaal
De ontwikkelingen in de branche beïnvloeden de beurs. Ook zocht de organisatie samenwerking met buitenlandse beurzen. "Deze internationaliseringslag heeft twee gevolgen”, zegt De Bruijn. "We verwachten dat zich in de loop van de tijd meer buitenlandse exposanten aanmelden, waardoor het aanbod breder wordt. En de buitenlandse en Nederlandse standhouders kunnen op deze manier gemakkelijker hun netwerk uitbreiden. Veel buitenlandse aanmeldingen zijn er nog niet. Maar de samenwerking is nog maar net rond en tenslotte duurt het nog een half jaar voor de beurs er is. Exposanten hebben nog tijd genoeg om zich in te schrijven. Er is geen strakke sluitingsdatum. We hopen alle inschrijvingen binnen te hebben een maand voordat de beurs begint.”
Een verschil met de vorige Uitvaart Vakbeurs is dat exposanten zich dit jaar alleen digitaal kunnen inschrijven. Volgens De Bruijn heeft dat geen gevolgen voor het aantal inschrijvingen. "Alles gaat tegenwoordig online”, zegt ze. "En ons systeem is gemakkelijk en klantvriendelijk. Ik werk achter de schermen mee door dingen klaar te zetten. Er is mij niet gebleken dat exposanten zich laten weerhouden om naar Gorinchem te komen door deze manier van inschrijven.” 

(Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002