Woldring

Zeldzame koeien in Haren bedreigd in hun voortbestaan

De verhoging van het waterpeil, de mestwet en falende instanties dreigen boerenbedrijf Woldring de das om te doen. Een heel mooi stukje Haren is een probleemdossier geworden.

‘Guus is geboren op een ijskoude winterdag’, vertelt Sandra Woldring. Samen met haar man Harald runt ze een veebedrijf bij het Paterswoldsemeer. ‘Harald stapte de kamer binnen, met het trillende kalfje in zijn armen. Guus woog amper de helft van een normaal kalfje.’ Drie maanden woonde Guus in de huiskamer en waren de Woldrings in de weer met flesjes melk, een warmtelamp en stukken vloerbedekking. De manier waarop Harald en Sandra Guus opvingen, zegt iets over de liefde voor hun Friese roodbonte koeien. Grootvader Albert Woldring begon in 1917 met een paar roodbonten. ‘Een gemoedelijke, relaxte koe’, zegt Harald. ‘Ze leveren minder melk, eten sober en worden ouder
dan andere koeien. We krijgen vaak complimenten over de rust die ze uitstralen. En ze zijn heel gezond.’

Problemen

Maar zeven jaar geleden werden er koeien ziek. Sommige stiervenen veel werden onvruchtbaar. In plaats driehonderd waren er op den duur nog tweehonderd koeien. De oorzaak bleek uiteindelijk een verhoging van het waterpeil. Doordat polder Oosterland, waar de koeien graasden, natter was geworden, namen planten zware metalen op uit de bodem. Het gebied valt onder het Natuurnetwerk Nederland (NNN), waarbij de Drentsche Aa wordt verbonden met het Paterswoldsemeer. Bij dit plan hoort een hoog waterpeil. Te hoog om er koeien te laten grazen, zo bleek nu.
Een ander probleem waarmee ze kampen, is de nieuwe mestwet. Elke boer mag een maximaal aantal koeien hebben, gebaseerd op het aantal dat hij op 2 juli 2015 had. Door de ziekte hadden Harald en Sandra veel minder dan normaal. Ze hebben te maken met de provincie, het waterschap en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de mestwet uitvoert. ‘Allemaal erkennen ze onze problemen’, zegt Sandra. ‘Intussen spreken ze elkaar tegen en gebeurt er niets. De Stichting Roodbont Friesvee is hier al komen kijken omdat wij nog zoveel van deze zeldzame koeien hebben. Dat is bijzonder!’Ondanks dat hun land is vergiftigd, koeien ziek zijn geworden en gestorven en de mogelijkheid om hun veestapel aan te vullen beperkt is, kijken Sandra en Harald naar de toekomst. ‘We hebben veel ideeën. Een kijkstal voor bezoekers, een boerderijwinkel, vergaderruimtes, rondleidingen, overnachtingsmogelijkheden…’, zegt Sandra. ‘Ach, er kan heel veel. Zodra we maar weten waar we aan toe zijn.’  (GB)    

(Gepubliceerd in Haren dé Krant)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002