Yamen

Syrisch lekkers uit Haren

De Syriërs Yamen en Abdul startten een cateringbedrijf en brengen binnenkort vanuit Haren hun zelf bereide producten aan de man.
Als het aan Yamen Erksousi (25) en zijn vriend Abdul (24) ligt, heeft Haren binnenkort een minifabriek waar Syrische lekkernijen worden gemaakt. Yamen en Abdul zijn beiden geboren en getogen in de Syrische hoofdstad Damascus. Abdul kwam in 2014 naar Nederland en Yamen een jaar later. Ze ontmoetten elkaar bij gemeenschappelijke vrienden en werden ‘best friends’. Ze zien zichzelf niet als vluchteling. ‘We waren toch wel in Europa gaan studeren’, zegt Abdul. ‘Dat wil ik nog steeds. Ik ga in de toekomst een ICT-opleiding volgen. Maar eerst zijn er nu andere dingen.’ Yamen studeerde economie in zijn geboorteland. Door de oorlog in Syrië is hun verblijf in Europa iets heel anders geworden dan een buitenlandse studietijd. ‘In Syrië is de economie helemaal ingestort. Voor de oorlog was een euro vijftig lira waard, nu heb je vijfhonderd lira nodig voor een euro’, vertelt Yamen. ‘Ik kom uit een cateringfamilie. Ik heb veel in de keuken gewerkt. Koken vind ik leuk. Dat bracht me op het idee om hier een cateringbedrijf te beginnen, Yamen Cuisine. Een deel van onze omzet willen we naar Syrië sturen. Maar wij willen ook doorgaan met ons leven!’ Terwijl hij vertelt, zijn Abdul en hij in De Zaak een lopend buffet aan het voorbereiden.

Groeien
‘Doorgaan en niet opgeven, dat is de manier waarop we het doen’, zegt Abdul terwijl hij walnoten op een salade legt. ‘En van je fouten leer je.’ Yamen geeft een voorbeeld: ‘Ik heb een schuld bij de gemeente. Daarvan heb ik geleerd dat ik moet zorgen dat mijn administratie goed op orde is. Dat is hier belangrijk. En die schuld los ik nog wel af.’
Yamen Cuisine wil groeien. ‘We nemen cateringopdrachten aan voor minimaal dertig personen’, vertelt Yamen. ‘Schalen, borden en bestek kunnen we meenemen. Na elke opdracht hebben we wat bijgekocht. Het wordt tijd voor een bedrijfsruimte en een bestelbusje.’ Abdul: ‘We zijn bezig met een pand in Haren, maar het is nog niet helemaal rond. Daar willen we onze producten maken en die verkopen op markten en in supermarkten in de omgeving. Catering blijven we natuurlijk ook doen.’ (GB)

www.yamencuisine.nl

(Gepubliceerd in Haren dé Krant)

Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002