Syrisch
lekkers uit Haren
De Syriërs
Yamen en Abdul startten een cateringbedrijf en brengen binnenkort vanuit Haren
hun zelf bereide producten aan de man.
Als het aan
Yamen Erksousi (25) en zijn vriend Abdul (24) ligt, heeft Haren binnenkort een
minifabriek waar Syrische lekkernijen worden gemaakt. Yamen en Abdul zijn
beiden geboren en getogen in de Syrische hoofdstad Damascus. Abdul kwam in 2014
naar Nederland en Yamen een jaar later. Ze ontmoetten elkaar bij
gemeenschappelijke vrienden en werden ‘best friends’. Ze zien zichzelf niet als
vluchteling. ‘We waren toch wel in Europa gaan studeren’, zegt Abdul. ‘Dat wil
ik nog steeds. Ik ga in de toekomst een ICT-opleiding volgen. Maar eerst zijn
er nu andere dingen.’ Yamen studeerde economie in zijn geboorteland. Door de
oorlog in Syrië is hun verblijf in Europa iets heel anders geworden dan een
buitenlandse studietijd. ‘In Syrië is de economie helemaal ingestort. Voor de
oorlog was een euro vijftig lira waard, nu heb je vijfhonderd lira nodig voor
een euro’, vertelt Yamen. ‘Ik kom uit een cateringfamilie. Ik heb veel in de
keuken gewerkt. Koken vind ik leuk. Dat bracht me op het idee om hier een
cateringbedrijf te beginnen, Yamen Cuisine. Een deel van onze omzet willen we
naar Syrië sturen. Maar wij willen ook doorgaan met ons leven!’ Terwijl hij vertelt,
zijn Abdul en hij in De Zaak een lopend buffet aan het voorbereiden.
Groeien
‘Doorgaan en
niet opgeven, dat is de manier waarop we het doen’, zegt Abdul terwijl hij
walnoten op een salade legt. ‘En van je fouten leer je.’ Yamen geeft een
voorbeeld: ‘Ik heb een schuld bij de gemeente. Daarvan heb ik geleerd dat ik
moet zorgen dat mijn administratie goed op orde is. Dat is hier belangrijk. En
die schuld los ik nog wel af.’
Yamen Cuisine
wil groeien. ‘We nemen cateringopdrachten aan voor minimaal dertig personen’,
vertelt Yamen. ‘Schalen, borden en bestek kunnen we meenemen. Na elke opdracht
hebben we wat bijgekocht. Het wordt tijd voor een bedrijfsruimte en een
bestelbusje.’ Abdul: ‘We zijn bezig met een pand in Haren, maar het is nog niet
helemaal rond. Daar willen we onze producten maken en die verkopen op markten
en in supermarkten in de omgeving. Catering blijven we natuurlijk ook doen.’
(GB)
(Gepubliceerd in Haren dé Krant)
Gonneke Bonting| gonneke@gonnekebonting.nl |0651462002